تاب آوری معادل واژه Resilience است. در فرهنگ لغت، این کلمه، خاصیت کشسانی، بازگشت پذیری و ارتجاعی معنا شده است، ولی در متون بهداشت روانی تابآوری یعنی بازگشت به تعادل اولیه یا سازگاری مثبت در واکنش به شرایط مخاطره آمیز یا ناگوار.
بیشتر ادبیات و منابع موجود تاب آوری، جستجویی برای توصیف کیفیتهای تاب آورانه درونی و بیرونی است که به افراد کمک میکند تا در پی بروز شرایط پر خطر و یا پس از عقب نشینی، بتوانند سازگار شده و یا کارکرد قبلی خود را بازیابند. با این حال آیا تا بحال از خود پرسیده اید که تاب آوری، میتواند چه کمکی در شرایط بحرانی به شما بکند و یا چه ویژگیهایی باعث میشود تا افرادی در مواجهه با عوامل خطر زا یا شرایط ناگوار موفق بیرون آیند؟
ویژگیهای افراد تاب آور: آگاهانه و هشیارانه عمل میکنند؛ افراد تاب آور، نسبت به موقعیت، آگاه و هشیارند، احساسات و هیجانهای خود را میشناسند، بنابراین از علت این احساسات نیز باخبرند و هیجانهای خود را به شیوه سالم مدیریت میکنند. از سوی دیگر احساسات و رفتارهای اطرافیانشان را نیز درک میکنند، و در نتیجه بر خود، محیط و اطرافیانشان تأثیر مثبتی میگذارند. میپذیرند که، موانع بخشی از زندگی هر انسان است؛ یکی دیگر از ویژگیهای افراد تاب آور این است که میدانند زندگی پر از چالش است. آنها میدانند که ما نمیتوانیم از بسیاری مشکلات اجتناب کنیم، ولی میتوانیم در برابر آنها باز و منعطف باشیم و اشتیاق خود را برای سازگار شدن با تغییرات حفظ کنیم.
ویژگی های دیگر افراد تاب آور:
1- دارای منبع کنترل درونی هستند
افراد تاب آور، خود را مسئول شرایط خویش میدانند و برای هر مشکل، شکست و مسئله، منابع بیرونی را سرزنش نمیکنند. آنها سهم خود را در امور زندگی، همراه با مسئولیت، پذیرفتهاند و بر این باورند که هر عملی که انجام میدهند بر زندگیشان بازتاب مییابد.
2- از مهارتهای حل مسئله برخوردارند
وقتی بحران پدیدار میشود، افراد تاب آور قادرند با استفاده از فنون حل مسئله، به راه حلهای امن و مطمئن برسند. در حالی که سایر افراد در این موقعیتها سخت دچار استرس زیاد میشوند و نمیتوانند راه حل مناسب و مفیدی انتخاب کنند.
3- ارتباطات محکم اجتماعی دارند
افراد تاب آور شبکه حمایتی و عاطفی محکمی دارند. چنین ارتباطاتی به آنها کمک میکند، درباره نگرانیها و چالشهای خود با کسی صحبت کنند، از مشورت، همدلی و همراهی آنها بهره مند شوند،
راه حلهای جدید را کشف کنند و در مجموع از لحاظ روانی احساس قدرت و آرامش کنند.
4- خود را فردی قربانی ارزیابی نمیکنند
افراد تاب آور خود را قربانی و ناتوان تصور نمیکنند. وقتی با یک بحران دست به گریبانند همواره خود را فردی نجات یافته تصور میکنند و معتقدند که میتوانند بر شرایط فایق آیند.
5- قادرند متناسب با موقعیت، درخواست کمک کنند
منابع حمایتی یکی از اجزای مهم تاب آوری است. بنابراین افراد تاب آور هر زمان که ضرورت ایجاب کند، از این منابع درخواست کمک میکنند (نوری زاده).
بدود دیدگاه